Krakow - Auschwitz

I söndags vid 00-tiden kom jag hem från den mest lärorika resa jag någonsin varit på. Utöver den väldigt fina och soliga staden Krakow, besökte vi Auschwitz - Birkenau. 
 
Vi fick först se och höra om Auschwitz, fick gå in på gården genom samma ingång som de använde för 65-70 år sedan. Vi hade en helt fantastisk svensktalande guide som förklarade allt väldigt målande och gav verkligen en känsla. Men den känslan var inget bra. Det som hände i koncentartionslägret Auschwitz - Birkenau var fruktansvärt, brutalt och hemskt. Att människor kunde utsätta andra männsiskor för något sånt här är helt ofattbart, och att världen tittade på, alla visste men ingen gjorder något. Alla tusentals expiriment som utfördes på oskyldiga barn och kvinnor. Ja det fanns barn på lägret, de ansågs vara ett hot för nationerna och nazisterna.
 
Oskyldiga människor arbetade, slet, blev väldigt dåligt behandlade och dog, av SS-män som bara stod och skrattade. Tyckte detta var rätt åt dem, tyckte det var skönt och kul att se män, kvinnor och barn, som tror att de ska bosätta sig på Auscwitz gå in för att "duscha" men istället bli ihälgasade, en långsam död på ca 30 minuter. Detta är galenskap. De tyckte alltså att detta var rätt, utan någon skam i kroppen var detta ett helt normalt agerande. Idag förnekar SS-män att de någonsin vart där, de minns inte att de vart på Auscwitz, många andra delaktiga blev inte ens dömda. Galenskap.
 
Det är så fruktansvärt nyttigt att åka dit, få se och få känna, få höra. Det borde vara obligatoriskt. För detta får aldrig hända igen, vi tror vi vet, men det är inget emot att åka dit och få se. Det är så viktigt att vi inte glömmer vad som en gång har hänt. Vi kan inte låta detta hända igen. #neverforget
 
Burkar med Zyklon-B (användes till gasningen) 
 
Glasögon samlade från några av offerna.
Proteser samlade från offerna
De som kom till Auschwitz trodde att de skulle bosätta sig där, därför hade de med sig tillbringare och katruller
Resväskor..
Saker som hittats och som samlades in från de yngre offerna, barnen.
Skor insamlat från offerna
En av gas/kremeringskamrarna inne på Auschwitz
Birkenau
I dessa gosvagnar tryckte de in ca 100 judar som SS-männen hämtade i ghettot, i ca 10 dagar frkatades dem i detta trånga utrymme, för att sedan komma ut och möta ett helt annat öde - men det var inget de visste om.
Ruiner av en gaskammare som SS-männen hann spränga i luften innan lägret befriades.
Så här levde kvinnorna,  8 st låg de i det lilla utrymmet.
Behovs och tvätt rum.. i ett gammalt kallt "stall". 
 
 
 

Postat av: Ida Nilsson

Jag känner igen mycket av det här som jag sett på dokumentärer. Jag skulle såå gärna vilja åka dit, verkligen ett minne för livet..

Svar: Jag tycker verkligen att du ska åka dit, och se till att boka en tur med svensk guide. Detta var verkligen den mest lärorika resan jag gjort och som du säger - ett minne för livet!
Isabella Russo

2015-05-12 @ 15:11:58
URL: http://idacnilssons.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: