DetaljerKrakow - Auschwitz

I söndags vid 00-tiden kom jag hem från den mest lärorika resa jag någonsin varit på. Utöver den väldigt fina och soliga staden Krakow, besökte vi Auschwitz - Birkenau. 
 
Vi fick först se och höra om Auschwitz, fick gå in på gården genom samma ingång som de använde för 65-70 år sedan. Vi hade en helt fantastisk svensktalande guide som förklarade allt väldigt målande och gav verkligen en känsla. Men den känslan var inget bra. Det som hände i koncentartionslägret Auschwitz - Birkenau var fruktansvärt, brutalt och hemskt. Att människor kunde utsätta andra männsiskor för något sånt här är helt ofattbart, och att världen tittade på, alla visste men ingen gjorder något. Alla tusentals expiriment som utfördes på oskyldiga barn och kvinnor. Ja det fanns barn på lägret, de ansågs vara ett hot för nationerna och nazisterna.
 
Oskyldiga människor arbetade, slet, blev väldigt dåligt behandlade och dog, av SS-män som bara stod och skrattade. Tyckte detta var rätt åt dem, tyckte det var skönt och kul att se män, kvinnor och barn, som tror att de ska bosätta sig på Auscwitz gå in för att "duscha" men istället bli ihälgasade, en långsam död på ca 30 minuter. Detta är galenskap. De tyckte alltså att detta var rätt, utan någon skam i kroppen var detta ett helt normalt agerande. Idag förnekar SS-män att de någonsin vart där, de minns inte att de vart på Auscwitz, många andra delaktiga blev inte ens dömda. Galenskap.
 
Det är så fruktansvärt nyttigt att åka dit, få se och få känna, få höra. Det borde vara obligatoriskt. För detta får aldrig hända igen, vi tror vi vet, men det är inget emot att åka dit och få se. Det är så viktigt att vi inte glömmer vad som en gång har hänt. Vi kan inte låta detta hända igen. #neverforget
 
Burkar med Zyklon-B (användes till gasningen) 
 
Glasögon samlade från några av offerna.
Proteser samlade från offerna
De som kom till Auschwitz trodde att de skulle bosätta sig där, därför hade de med sig tillbringare och katruller
Resväskor..
Saker som hittats och som samlades in från de yngre offerna, barnen.
Skor insamlat från offerna
En av gas/kremeringskamrarna inne på Auschwitz
Birkenau
I dessa gosvagnar tryckte de in ca 100 judar som SS-männen hämtade i ghettot, i ca 10 dagar frkatades dem i detta trånga utrymme, för att sedan komma ut och möta ett helt annat öde - men det var inget de visste om.
Ruiner av en gaskammare som SS-männen hann spränga i luften innan lägret befriades.
Så här levde kvinnorna,  8 st låg de i det lilla utrymmet.
Behovs och tvätt rum.. i ett gammalt kallt "stall". 
 
 
 

Sambo livet minus en sambo

Det mesta har börja komma på plats nu känner jag, det vi saknar är en soffa, vi försöker pussla lite för att den ska få plats och i vilka former och så vidrae, verkligen inte lätt.. Och nästan lika snabbt som vi blev sambos, turas vi om att vara här..
 
..Adrian är borta och arbetar vid Forsmark, han är där söndadkväll till fredagkväll, alltså blir det bara jag kvar här, den här veckan blir dock en liten specilare, jag åker i väg till till Polen ikväll så Adrian blir ensam till helgen och när jag kommer hem på söndag, har han redan hunnit åka igen. 
 
Det gör mig inte så mycket dock, jag har fått tid att hinna vänja mig vid lägenheten och jag stortrivs! Trodde de skulle ta ett bra tag innan det slutade kännas konstigt. Okej, visst känns det konstigt än, att vara borta från mamma o pappa, OCH MELKER. han kommer dock vara hos oss mycket mer sen. Var hemma på middag i veckan och tyckte de skulle bli skönt att få komma dit igen, men jag längtade bara tillbaka till längenheten, det är ju trotsallt här alla mina saker är. Kanske var därför? 
 
Sitter och trycker på en ny dator med! Min Macbook Air som jag beställde för ett tag sen trillade in till mig i måndags, och jag ÄLSKAR den. Allt känns så mycket roligare, allt är så lätt och den gör allt så mycket lättare bara, helt otroligt. Ingen klumpig, seg och trögstartad daor längre, WOHO!
 Och vilken service vid leverans! När jag kom hem från skolan ringde min telefon och leverantören frågade om jag var hemma, vilket jag då fick svara att jag var på en annan adress, att det hade ändrats! Han erbjöd sig då att komma förbi mig när han var klar i Farsta, han fick min Adress och kanske bara 15-30 min senare ringde han på min dörr här i sköndal! Kan inte bli mer nöjd!
 
Annars då? 
Jo, sitter med en helvetes B-uppsats som jag inte blir klok på, hur gör man ens?
hjälp...
 
 
 
  

Så var vi sambos!


.. Har bara vart på Ikea 10ggr den här helgen typ.... Men men